Lite idiotiska proppar..

Fakse och Jan-Olov Persson får jaga på bra på Romme på måndag om de ska undvika distansering. 
Foto: MARTIN LANGELS/ALN



"Ingen tar ansvar för helheten"
Jan-Olov Persson gör på måndag en form av "Tarzan-kupp" - det vill säga använder ett lopp för att göra en demonstrativ protest mot som han upplever feltänk i lopputskrivningen. Han har därför startanmält sin snabbloppare Fakse med 780 meters tillägg på Romme!



- Jag får väl erkänna att jag fått inspirationen till detta av det Stefan Melander gjorde i söndags i Eskilstuna, säger Jan-Olov.

Då fyllde Melander, med hjälp av företrädesregeln, på egen hand ett lopp med ostartade unghästar avsett för i princip kategorin bronsdivisionshästar. Detta som en demonstration mot att nollopp inte delats ens när det blivit 25-30 hästar anmälda.

Jan-Olov Perssons protest rör sig i andra änden av hästsystemet. Han använder Fakse som exempel på att det i praktiken inte finns en enda startmöjlighet i Sverige under maj, förutom Elitkampen på Solvalla, för kallblodshästar som tjänat över 2,5 miljoner kronor.

Fakse har 2.537.000 kronor på sig.

- I dubbelcupens final, på Solänget på lördag, fanns det ett försök, på Bergsåker, som hästar som tjänat upp till 2,5 miljoner fick vara med i. När det kördes hade Fakse redan passerat den gränsen, så han fick inte chansen att ta sig till den här finalen. Den enda startmöjlighet som då finns till buds är Gullsprinten Oslo Grand Prix-helgen och Elitkampen Elitloppshelgen. Fakses startpoäng räckte inte för att komma med i det loppet för det knivskarpa elitkallblodsgänget på Bjerke, berättar Jan-Olov Persson.

Den enda teoretiska startmöjlighet Jan-Olov kunde finns till Fakse var på måndag på Romme. Ett lopp öppet för "alla" kallblod, med tillägg vid varje vunna 65.000 kronor. 

Fakse får där ofattbara antalet 39 stycken 20-meterstillägg - 780 meter. Närmast framför i 15-hästarsfältet står Algot Ålj med 60 meters tillägg. Fram till den närmaste ryggen har alltså Fakse 720 meter...

- Vi får starta på 2.920, 20 meter från 100-metersstolpen i kurvan efter mål. "Hedda" (Rommes sportchef Jan Hedrén, reds.anm.) får väl skicka ut en startfunktionär med flagga till oss så jag inte råkar tjuva några meter, skrattar Jan-Olov Persson.

Han poängterar att han fått Fakses ägares (Stall Hantverkar'n i Hudiksvall) välsignelse att göra denna "markering".

- Det är för mitt företags, mina kunders räkning jag gjort detta. Jag vill visa på problemet att travförbundet numera inte har någon samordning av hur kallblodsloppen skrivs ut, det finns heller ingen tanke, ingen röd tråd, som genomsyrar lopputskrivningen. Alla bansportchefer sitter var och en ute på sina banor och skriver sina proppar, ingen tar längre ansvar för helheten. Förr fungerade det här! poängterar Jan-Olov Persson.

Fakse kommer att försämra de startpoäng som inte räckte för att vara med på Bjerke ännu mer på måndag. Överst i resultatraden har han en andraplats. På måndag kan bara resultatet bli ett: distansering, vilket för kallblod innebär att komma i mål mer än 13 sekunder i "använd totaltid" efter vinnaren. 

Vinner exempelvis Algot Ålj på 1.29,0/2.200 meter måste Fakse trava 1.11,5/2.920 för att undgå distansering...




källa:travronden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0